dijous, 7 d’octubre del 2010

Sistemes Operatius

Què és?
És un conjunt de diferents programes que controlen el funcionament d’un ordenador. Les seves funcions són: gestionar les transferències d’informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.
És el programari de gestionar els recursos en un ordinador personal, en un telèfon mòbil... Actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina.
Els sistemes operatius ofereixen diversos serveis als programes d'aplicació i als usuaris. Les aplicacions poden accedir a aquests serveis a traves d'APIs (conjunt de declaracions que defineix el contracte d'un component informàtic amb qui farà ús dels seus serveis) o a través de crides de sistema.

Per a què serveix?
Entre les més destacables, cadascuna exercida per un component intern (mòdul en nuclis monolítics i servidor en micronuclis), podem ressenyar les següents:
-Proporcionar més comoditat en l'ús d'un computador.
-Gestionar de manera eficient els recursos de l'equip, executant serveis per als processos (programes)
-Brindar una interfície a l'usuari, executant instruccions (comandaments).
-Permetre que els canvis deguts al desenvolupament del propi SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja es prestaven.
Ocupa 5 funcions bàsiques en l'operació d'un sistema informàtic: subministrament d'interfície a l'usuari, administració de recursos, administració d'arxius, administració de tasques i servei de suport i utilitats.

Tipus de sistemes operatius:
Alguns dels sistemes operatius més comuns són Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X.


Microsoft Windows
-Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari (GUI). Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS, que havia estat introduït prèviament. A partir d'octubre de 2009, Windows tenia aproximadament el 91% de la quota de mercat dels sistemes operatiusclient usats a Internet. La versió més recent d'un Windows client és el Windows 7; la versió més recent deservidor és el Windows Server 2008 R2.



Mac OS X
-El Mac OS X és una versió del sistema operatiu que utilitzen els ordinadors Macintosh, i que es basa en un nucli Unix. Recentment aquest SO (sistema operatiu) ha rebut la denominació de sistema Unix i no un sistema basat en Unix com era abans. A la X que acompanya el nom Mac OS se li atribueixen dos significats: el de numeral romà 10 (ja que les versions del Mac OS anomenat "Classic" acaben al 9) i la darrera lletra del mot UniX.
El Mac OS X és força diferent de totes les versions anteriors del Mac OS, pel fet que el seu codi de base és totalment diferent del d'aquestes. La compatibilitat amb versions anteriors s'obté per mitjà d'emulació.

GNU/Linux

-Linux o GNU/Linux, és el sistema operatiu format pel nucli del sistema o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU. Avui en dia, hi ha moltes distribucions de programari basades en aquest sistema operatiu. Aquest sistema operatiu va créixer gràcies al treball col·laboratiu de programadors de tot el món, els quals se sumaren a la crida per a desenvolupadors que en Linus Torvalds va realitzar en quant va fer pública la primera versió del nucli del sistema operatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada