dimecres, 16 de febrer del 2011

Manual de bons usos digitals

1.Les còpies de seguretat es la còpia d'un fitxer, que permet restaurar les dades originals de la pèrdua. Consells i recomanacions: Utilitza un llàpis de memòria per a desar-ho. D'aquesta manera si el teu ordinador mateix alguna incidència, podràs recuperar els teus documents essencials.

2.Hi han robatoris de portàtils, perque són eines tecnològiques de valor, i que poden ser robades si no hi tenim cura. Consells i recomanacions: No mostrar el portàtil en llocs públics, vigilar-lo en tot moment, Personalitzar-lo amb cura amb uns plàstics esècials.

3.Un usuari és un conjunt de caràcters que identifica un usuari. Amb una contrasenya, permet connectar-se a un sistema informàtic. La contrasenya es un codi secret emprat per accedir com a usuari a una xarxa o ppàgina wb. Consells i recomanacions: Utilitzar un nik en comptes de teu npom, Inventar contrasenyes difícils, i una diferent per a cada servei. No demanar la contrasenya a cap amic, ya que són personals i secretes. Quan iniciïs la sessió en públic, desmarca la casella de “recorda usuari i contrasenya”. Tanca SEMPRE la sessió quan acabis, si et vos donar d'alta fes-ho amb els teus pares.

4. Un virus es un programa que s'introdueix en un sistema informàtic, que pot perjudicar el funcionament. Consells i recomanacions: No desactivar l'antivirus en cap moment i comprovar que sempre esta actiu i acualitzat, no obrir arxius adjunts de remitants desconeguts, les descàrreges P2P i de fonts no confiables poden ser una via d'accés de virus, cucs, etc.

5.La bateria és un aparell que acomula càrrega elèctrica i que permet subministrar electricitat a un aparell sense necessitat que estugui endollat a la xarxa eleèctrica. Consells i recomanacions: Mantenir els portatils endollats al corrent el màxim temps possible, recargar la bateria fins al 100% de la seva capacitat.

6. S'ha d'utilitzar una funda per a protegir l'ordinador portàtil. Consells i recomanacions: Mantenir l'ordinador sempre dintre de la funda, però encara auixó s'ha de tenir en compte de que no rebeixi cops o caigudes.

7.Els drets d'autor, son els drets morals i d'explotació que té l'autor d'una obra literària, artística o científica. El copyright reflecteix la possessió del dret d'explotació, i per tant només el pot fer constaer el titular o cessionari. Consells i recomanacions: Vijilar què copiem i què baixem d'Internet, si no volem incórrer en un delicte, ya que la amjoria de continguts d'Internet tenen drets d'autor. Si el que cerques amb licència Creative Commons es pot baixar i utilitzar materials amb tranquil·litat.

8.Una descàrrega son les transferències de fitxers des d'un servidor, o a través d'ell, al nostre ordinador. P2P o Peer to Peer és una xarxa d'ordinadors on els usuaris intercanvies fitxers ubicats en una carpeta concreta. Consells i recomanacions: La descàrrega de fitxers ha de ser en un lloc que sigui de confiança. Les xarxes P2P poden ser utilitzades per accedir al nostre ordinador sense saber-ho. El d’intercanviar via P2P o baixar d’algun lloc web música, vídeos i altres fitxers implica una vulneració dels drets d’autor d’aquests continguts.

9. El ciberassetjament és l'ús de l'Internet, el telèfon mòbil o els videojocs per humillar, insultar, amenaçar o desprestigar companys o persones conegudes d'una eddat semblant. On ducceeix? En xats, fòrums, SMS, fotoblocs, jocs en línia, videojocs, el nostre espai o converses de missatgeia instantània. Com el puc reconèixer? Per fotos, suplantació de la personalitat, amenaces, atac a la intimitat. Saber com actuar i aturar aquest assetjament: Explicar-ho als pares, ser molt prudent amb les dades personals i les fotos, buscar el teu nom o els teus cognoms en qualsevol buscador d'Internet per comprovar si algú ha suplantat la teva identitat, guardar totes les probes de l'assetjament, demanar ajuda a especialistes en informàtica.

10. El ciberassetjament a menors es quan les persones adultes volen guanyar-se la cofiança d'un menor fingint empatia, tendresa... Consells i recomanacions: Ser molt prudent amb les teves fotos i amb els vídeos personals, no acceptar cap tipus de xantatges a la xarxa, desactivar la webcam quan no la facis servir, protegir l'ordinador de virus i altres programes maliciosos, no deixar-te enganyar per correos que et permetin miracles.

11. El trolling defineix el comportament de les persones que escriuen missatges provocadors a la xarxa de manera intencionada. Si algú t'envia informació desagradable en un xat, esborra aquesta persona.

12. Un griefing són els jocs de xarxa, que serveixen per definir el comportament d'aquelles persones que perjudiquen de manera intencionada i sistemàtica un jugador en particular. S'ha de ser un bon model de joc net tant en la xarxa com a froa.

13.Un navegador és un programa informàtic que permet mourens per diversos serveis. Les finestres emergents o Pop ups són finestres que apereixen automàticament a la pantalla, sobreposada a la finestra activa. Les galetes o cookies són fitxers amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d'un internauta que visita una pàgina web. El tallafoc o firewall es el “porter” de l'ordinador. El correu electrònic o mail és una aplicació en la que es pot enviar i rebre missatges personalitzats. Consells i recomanavions: Quan trobes barres d'eines instal·lades en el teu navegador és perque as instal·lat programes, que poden instal·lar continguts no desitjables en l'ordinador. S'ha de llegir atentament les informacions que apareixen a la pantalla.

14. El xat és una comunicació escrita que es duu a terme simultàniament i en el temps real entre diverses persones per mitjà d'internet. La missatgeria instantània és la comunicació escrita en el temps real on l'usuari ha d'haver instal·lat prèviament un programa. Consells i recomanacions: Els xats són una bona manera de comunicar-se amb familiars i amics. S'ha de ser crític a l'hora d'agregar a un nou contacte al teu messenger. Quan alguna persona et falti el respecte o ey posi en una situació desagradable explica-ho de seguida als pares. Controla el temps que no ocupin tot el teu temps d'oci.

15. Les xarxes socials són un conjunt de persones vinculades a un mateix grup d'internet. Et permeten conèixer gent i tenir amics arreu del món. Consells i recomanacions: No acceptar amistats desconegudes, publicar informacions a la xarxa és molt ràpid, però no saps quin ús en poden fer. Inventar contrasenyes difícils, no comparteixis dades personals, Si algú et molesta avisa als teus pares o tutors. A Internet, no tothom és amic. No quedis amb les persones que no coneguis mitjançant les xarxes socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada